Specializare nivel licență: Limbă și literatură germană
           Specializare nivel master: Germanistică în context european

DATE ŞI FAPTE: Departamentul de Limba și Literatura Germană poate să privească cu mândrie în urmă, deoarece activitatea germanisticii din Cluj-Napoca a început încă din anul 1872, odată cu înființarea Universității „Franz Joseph“. Tânărul germanist Hugo von Meltzl a fost numit atunci profesorul catedrei de germană și a rămas pe această poziție până la moartea sa prematură în anul 1908. Catedra a supraviețuit atât greilor ani de război cât și desființării temporare de către conducerea socialistă în anul 1948.

Astăzi germanistica din Cluj-Napoca este o specializare recunoscută internațional, unde se predă exclusiv în limba germană. Aici se organizează numeroase și diverse proiecte cu studenți și studente precum și conferințe științifice anuale. Departamentul are și o publicație proprie. Studenților și studentelor li se oferă posibilitatea de a aplica la diverse burse de studii în străinătate. Activitatea celor 9 cadre didactice ale departamentului este de asemenea sprijinită și de cadrele didactice invitate ale DAAD și OeAD.

COLABORĂRI: Parteneriate Erasmus+ cu universitățile din Viena, Dresden, Universitatea Europa Flensburg, Leipzig, Școala Pedagogică Superioară Ludwigsburg, Hamburg, Osnabrück, Potsdam, Regensburg, Würzburg, Tübingen, Paris-Sorbonne. De asemenea, proiecte cu universitățile din München, Innsbruck, Debrecen, ELTE, Rijeka, Salye, Potsdam, Ljubljana.

POSIBILITĂȚI DE ANGAJARE: ȋnvăţământ, traduceri, activităţi jurnalistice în domeniul media şi print, ocupaţii în intermedierea literaturii şi culturii (editor, referent cultural), ocupaţii în cadrul bibliotecilor, meserii în mediul universitar şi în domeniul cercetării.

CUNOŞTINŢE DE LIMBA GERMANĂ: Sunt dorite cunoştinţe bune ale limbii germane, oral şi scris (nivel B1).

CONTACT

  • Adresa:Str. Horea, nr. 31, RO – 400202, Cluj-Napoca
  • Tel.: +40-264 532 238

PERSOANĂ DE CONTACT

  • Conf. dr. Daniela Vladu