Prof. Dr. Dr. h. c. mult. Manfred Frank a fost în perioada 1987-2010 profesor de filosofie la Philosophisches Seminar al Eberhard-Karls-Universität Tübingen. Domeniile sale de interes științific sunt idealismul german și filosofia intelectului. În anul 2001 i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Pécs (Ungaria) și în 2004 cel al Universității Babeș-Bolyai. În 2004 a fost admis ca membru al Academiei de Științe din Heidelberg/ Heidelberger Akademie der Wissenschaften.

 

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Dr. h. c. mult. Reinhard Meyers a fost profesor de politică internațională la Universitatea din Münster în perioada 1987-2012. Între 1991 și 1999 a fost prodecan și decan al Facultății de Științe Sociale și în perioada 1999-2005 a fost director adjunct al Institutului de Științe Politice al Universității din Münster. Prof. Meyers a fost coordonatorul programelor de diplomă dublă cu Universitățile din Lille, Twente/ Enshede și UBB în perioada 1999-2008. În anul 2005 i-a fost acordat titlul de doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai.

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Dr. h. c. Dietrich Zahn a studiat fizica la Rheinisch-Westfälische-Technische Hochschule Aachen și și-a susținut doctoratul în anul 1988 la University of Wales din Cardiff. După un stagiu post-doctoral la Technische Universität Berlin a devenit profesor de fizica semiconductorilor la Institutul de Fizică al Universității Tehnice din Chemnitz, unde activează și în prezent. Prof. Zahn a fost de asemenea prorector responsabil cu cercetarea al Universității Tehnice din Chemnitz. În anul 2005 i-a fost acordat titlul de doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai.

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Dr. h. c. Hans Joachim Breunig de la Universitatea din Bremen este unul dintre liderii mondiali în cercetarea sintezei şi proprietăților compușilor organometalici cu legătură metal-metal ai stibiului și bismutului. Acesta a publicat numeroase articole științifice în prestigioase reviste internaționale, capitole de cărți și articole de sinteză. Referitor la Universitatea Babeș-Bolyai este de amintit cooperarea științifică de lungă durată, încununată de succes, în domeniul chimiei metalo-organice cu grupurile de lucru ale profesorilor Anca și Cristian Silvestru. În anul 2010 Universitatea Babeș-Bolyai i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Dr. h. c. Wolfgang Dahmen a ocupat postul de profesor de limbă și literatură română la Universitatea Friedrich Schiller din Jena în perioada 1995-2016. Funcții și apartenențe: membru al prezidiului asociației romaniștilor din Balcani (BRV); președintele consiliului științific și membru al prezidiului Südosteuropa-Gesellschaft din München; membru al Societății germano-române de la Berlin; evaluator expert la diferite fundații; membru în numeroase asociații de specialitate naționale și internaționale; observator electoral în serviciul OSCE în Republica Moldova. Membru al comitetului de redacție al revistelor Lingua (Cluj), Philologica Jassyensia (Iaşi), Studii de literatură română şi comparată (Timişoara). În anul 2006 Universitatea Babeș-Bolyai i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Dr. h. c. mult. Harald Heppner a fost directorul Institutului de Istorie al Universității Karl Franz din Graz în perioada 2011-2015. Dl. Prof. Heppner a fost în perioada 1994-2001 președintele Österreichische Gesellschaft zur Erforschung des 18. Jahrhunderts. În perioada 2001-2012 a fost președintele Südostdeutsche Historische Kommission (din 2005 Kommission für Geschichte und Kultur der Deutschen in Südosteuropa). În anul 2006 a fost numit președintele consiliului de istorie militară în cadrul comisiei științifice a ministerului federal austriac al apărării. În 2008 a preluat funcția de vicepreședinte al Österreichische Gesellschaft zur Erforschung des 18. Jahrhunderts. Este membru de onoare al Center for European Integration al Uniunii Europene, precum și al Institutului de Istorie al Academiei Române. Din 2016 este președintele Gesellschaft zur Erforschung des 18. Jh. im südöstlichen Europa la Universitatea Karl Franzen din Graz. În anul 2007 Universitatea Babeș-Bolyai i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Dr. h. c. Ludwig Hilmer este din anul 2012 rectorul Hochschule Mittweida, unde este profesor de practica și didactica mass media, din 1996. După studii în domeniul istoriei și al științelor politice la Universitatea din Regensburg, a activat printre altele la Haus der Bayerischen Geschichte/Haus der Geschichte der BRD și din 1990 la Institut für Begabtenförderung (Förderungswerk) al Fundației Hanns Seidel din München, unde a ocupat funcția de director adjunct începând cu anul 1992. La Hochschule Mittweida s-a implicat încă de la începutul carierei sale și în management – mai întâi ca prodecan și apoi ca decan al Facultății de studii media și apoi ca membru al consiliului Hochschule Mittweida. În anul 2014 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea Babeș-Bolyai.

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Dr. h. c. Wichard Woyke a fost până în anul 2009 profesor de științe politice la Westfälische-Wilhelms-Universität Münster. Din 2004-2005 a fost decanul Facultății de Filosofie, după ce anterior fusese decanul Departamentului de Sociologie. Prof. Woyke este membru al Deutsche Gesellschaft für Politikwissenschaft (DGfP), Deutsche Vereinigung für Politikwissenschaft (DVPW), Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik (DGAP), Arbeitskreis Europäische Integration (AEI), Association Française de Science Politique (AFSP), International Studies Association și al Conference Group on German Politics (CGGP/USA). De asemenea este editor al revistei Politische Bildung al seriei uni studien Politik și al Handwörterbuchs des politischen Systems der Bundesrepublik Deutschland. În anul 2001 i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea Babeș-Bolyai.

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Dr. h. c. mult. Rudolf Windisch a ocupat funcție de profesor de romanistică la institutul de Romanistică al Universității din Rostock în perioada 1995-2005. Referitor la relația sa de cooperare cu Universitatea Babeș-Bolyai, dl. prof. Windisch a fost lector DAAD la UBB în perioada 1972-1974, în anul 2003 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către UBB, iar în perioada 2007-2008 a fost profesor de germanistică și șeful catedrei de limba și literatura germană la UBB. Dl. Prof. Windisch este membru al Deutscher Italianistenverband (DIV), Balkanromanistenverband (BRV) și al Uniunii pentru limba și cultura aromână.

 

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Dr. h. c. Fritz Mitthof este din anul 2008 profesor universitar de Istorie Romană, Istorie Antică și Epigrafie la Universitatea Viena. Din 2017 este membru corespondent intern al clasei filosofico-istorice a Academiei Austriece de Științe. Este membru în: Mommsen-Gesellschaft, Association Internationale de Papyrologues, Deutscher Archäologen-Verband, Österreichisch-Rumänische Gesellschaft. În anul 2015, Universitatea Babeș-Bolyai i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

 

 

 

 

 

 

E.S. Ambasador Dr. h. c. mult. Emil Brix este, din anul 2017, director al Academiei Diplomatice din Viena. Din anul 1982 activează în diplomație; în perioada 1986-1989 a fost șef de cabinet al Ministerului pentru știință și cercetare. În perioada 2002-2010 a fost șeful secțiunii de politică culturală a Ministerului federal austriac pentru afaceri europene, integrare și externe. Între 2010 și 2015 a fost ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, iar între 2015 și 2017 în Federația Rusă. În anul 2005, Universitatea Babeș-Bolyai i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

 

 

 

 

 

 

 

E. S. Ambasador Dr. h. c. mult. Martin Eichtinger este în prezent consilier de land din partea ÖVP în Austria Inferioară; din anul 1986 a activat în diplomație, întâi ca secretar personal al ministrului de externe Alois Mock, apoi ca șef al serviciului de presă și informații din Washington. În anii 2007-2010 a fost ambasador al Austriei în România și Republica Moldova, apoi până în 2015 șef al secțiunii de politică culturală al Ministerului federal pentru afaceri europene, integrare și externe, apoi între anii 2015-2018 ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În anul 2013, Universitatea Babeș-Bolyai i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

 

 

 

 

 

 

 

E. S. Ambasador Dr. h. c. Andreas von Mettenheim a studiat științe juridice la Bonn, Heidelberg, Frankfurt și Paris. În perioada 1975-2013 a activat în cadrul diplomației, între altele în Pakistan, India, Spania și Franța. În perioada 1999-2002 a fost șef al biroului personal al președintelui federal Johannes Rau. Între 2009 și 2013 a fost ambasador al Republicii Federale Germane în România. În anul 2013, Universitatea Babeș-Bolyai i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

 

 

 

 

 

 

Doamna Cancelar Federal Dr. Dr. h. c. Angela Merkel a studiat fizica la Universitatea din Leipzig și a lucrat apoi la Institutul Central de Chimie Fizică din Berlinul de Est. În anul 1986 a obținut titlul de doctor în fizică. Între anii 1991 și 1994 a fost ministru federal pentru femei și tineret, iar între anii 1994-1998 ministru federal al mediului. Din 2005 este Cancelar federal al Republicii Federale Germane. În perioada 2008-2018 a fost președinte al Uniunii Creștin-Democrate CDU. În anul 2010, Universitatea Babeș-Bolyai i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

 

 

 

 

 

 

Dr. Dr. h. c. Hans Gert Pöttering a studiat științe juridice, politice și istorie la Bonn și Geneva, obținând titlul de doctor în științe politice în anul 1974. Din 1989 a fost însărcinat cu chestiunile învățământului și din 1995 profesor onorific la Universitatea Osnabrück. Din 1979 este membru al Parlamentului European și președinte al mai multor comisii și fracțiuni ale acestuia. În perioada 2007-2009 a fost președinte al Parlamentului European. Din 2014 este membru onorific al acestuia. În anul 2006, Universitatea Babeș-Bolyai i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Dr. h. c. Cardinal Cristoph Schönborn a intrat în anul 1963 în rândurile Ordinului Dominican. A studiat teologia și filosofia la Bornheim-Waalberberg, Viena și Paris. În 1970 a fost hirotonit preot la Viena; în anul 1974 a obținut titlul de doctor în teologie la Paris. Din 1975 a predat dogmatica catolică la Universitatea Freiburg/ Fribourg în Elveția. Din 1991 este Episcop auxiliar și din 1995 arhiepiscop al Vienei. În 1998 a fost admis în Colegiul Cardinalilor. În anul 2007, Universitatea Babeș-Bolyai i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

 

 

 

 

 

 

Dr. h. c. Günther Verheugen a studiat în perioada 1963-1969 istoria, sociologia și științele politice la Köln și Bonn. Din 1969 a ocupat funcția de referent pentru comunicare în Ministerul federal de interne, din 1974 șef al grupului de lucru pentru analize și informații, între anii 1983-1999 deputat în Bundestag, din 1999 comisar pentru extindere al Uniunii Europene, din 2004 comisar pentru industrie al Uniunii Europene, din anul 2010 profesor onorific pentru Guvernanță Europeană la Universitatea Europeană Viadrina la Frankfurt an der Oder. În anul 2013, Universitatea Babeș-Bolyai i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Dr. Dr. h. c. Harald Zimmermann a fost un istoric german de origine săsească transilvăneană. Între anii 1949-1954 a studiat istoria și istoria artei la Universitatea Viena, în anul 1950 a obținut titlul de doctor în domeniul teologiei și în 1952 în cel al istoriei. În anul 1962 a devenit conferențiar universitar la Viena, între anii 1968-1978 profesor universitar la Saarbrücken iar între anii 1978 și 1994 profesor universitar la Tübingen. În anul 1991, Universitatea Babeș-Bolyai i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Dr. h. c. mult. Evamarie Hey-Hawkins a studiat chimia la  Universitatea din Marburg, absolvind în 1982. Între 1988 și 1990 a fost cercetătoare la Max-Planck-Institut für Festkörperforschung din Stuttgart. Din anul 1993 este profesor de chimie anorganică la Universitatea din Leipzig. În perioada 1997-1999 a fost directoarea departamentului de chimie anorganică iar în perioada 2001-2005 a fost decan și prodecan al Facultății de Chimie și Mineralogie a universității din Leipzig. În anul 2014 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai.