Ambasada Germaniei la București
 • Adresă: Strada Aviator Gheorghe Demetriade 6-8 – 011849, București, România
Asociația Gutenberg – Organizația studenților vorbitori de limbă germană
Gutenberg este o asociație de studenți, cu sediul în Cluj, care organizează proiecte în limba germană pentru tineri români și străini (liceeni și studenți). Întrucât Universitatea Babeș-Bolyai este cel mai vechi și mai important partener al asociației, unul dintre obiectivele acesteia este promovarea liniei de studiu în limba germană al universității. Pentru a atinge aceste obiective, organizează diverse proiecte în care tinerii au posibilitatea de a se dezvolta și de a-și îmbunătăți cunoștințele de limbă germană. Printre proiectele noastre cele mai importante se numără Școala de Vară, Carvana și Rețeaua Gutenberg.
 • Adresă: Str. Universității, Nr. 7-9, Cluj- Napoca
Biblioteca Austria
Biblioteca Austria Cluj-Napoca ( cea de-a 50-a bibliotecă deschisă în întreaga lume) a fost inaugurată la data de 4 martie 2003. Biblioteca dispune de cca. 7000 de volume listate în catalogul online al Bibliotecii Universitare. Ea este în același timp și un centru cultural în care se desfășoară în mod regulat prelegeri, workshop-uri, conferințe și seri literare. Aceste evenimente au loc și cu sprijinul lectorilor Austria de la Universitatea “Babeș-Bolyai”. Biblioteca Austria Cluj-Napoca se află sub patronajul Forumului Cultural Austriac București.
 • Orar: Lu – Vi: 9:00 – 15:00
 • Adresă: Str. Horea Nr. 7, 400174, Cluj-Napoca, România
Centrul Cultural German Cluj-Napoca
De peste 25 de ani Centrul Cultural German este un promotor activ al dialogului continuu dintre Germania și România. Prin cursuri moderne de limbă germană, o bibliotecă bogată și un program cultural deosebit prezentăm o imagine autentică a Germaniei moderne și promovăm cooperarea cu parteneri locali. În calitate de partener acreditat al Institutului Goethe oferim cursuri de limbă germană recunoscute la nivel internațional, predate după metode interactive de către un personal calificat. Suntem totodată și singurul centru de examinare pentru Goethe-Zertifikat din Cluj-Napoca. Evenimentele noastre oferă publicului clujean posibilitatea de a cunoaște scena culturală germană contemporană prin formate diverse: expoziții, concerte, ateliere, seri literare și de film și totodată încurajează necontenit dialogul internațional între creatorii de cultură, inițiativele locale și artiști.
 • Adresă: Centrul Cultural German Cluj-Napoca/ Deutsches Kulturzentrum Klausenburg, Str. Universității nr. 7–9, Cluj-Napoca, 400091
 • Tel: +40 264 594 492 | +40 787 785 146
Centrul de Cooperări Internaționale
Centrul de cooperări internaționale reprezintă interfața de contact pe de o parte pentru studenți, cadre didactice și cercetători internaționali care sunt interesați de stagii la Universitatea Babeş-Bolyai iar pe de altă parte pentru studenții UBB care doresc să studieze sau să efectueze stagii de practică în străinătate.

Date de contact (relevante pentru linia de studii în limba germană):

 • Dr. Carmen Țâgșorean și Diana Cosma – responsabile cu deplasările în străinătate – dispoziția rectorului (în afara programului Erasmus): carmen.tagsorean@ubbcluj.ro și diana.cosma@ubbcluj.ro;
 • Corina Todea – persoana de contact pentru studenții incoming non-UE: corina.todea@ubbcluj.ro
 • Anna Fejér – persoana de contact pentru studenții incoming UE: anna.fejer@ubbcluj.ro
 • Dr. Ioana Florea – responsabilă de cooperarea cu universitățile din spațiul germanofon (în afara programului Erasmus): ioana.florea@ubbcluj.ro
 • Dr. Ilona Drancă – persoana de contact pentru studenții incoming Erasmus: ilona.dranca@ubbcluj.ro
 • Diana Son – persoana de contact pentru mobilitățile outgoing teaching și staff Erasmus: diana.andries@ubbcluj.ro
 • Ramona Fäder și Oana Cozmuța – persoane de contact pentru studenții outgoing Erasmus: ramona.fader@ubbcluj.ro și oana.cozmuta@ubbcluj.ro
 • Adresa: Str. Avram Iancu nr. 68, 400083 Cluj-Napoca
 • Tel.: +40 264 429762
 • E-mail: cci@ubbcluj.ro
Centrul pentru Formarea Continuă în Limba Germană
Centrul pentru Formarea Continuă în Limba Germană desfăşoară la nivel de ţară activităţi de formare continuă pentru personalul didactic care predă limba germană sau diferite discipline în limba germană. Centrul a fost înfiinţat prin ordin M.E.N. în 1998 şi a devenit instituţie publică cu personalitate juridică prin Hotărârea de Guvern nr. 485/17.06.1999. CFCLG organizează de regulă cursuri de formare la sfărşit de săptămână sau stagii de formare de 1-2 săptămâni. Cursurile de formare au loc în centre regionale din Sibiu, Braşov, Miercurea Ciuc, Satu Mare, Timişoara, Reşiţa ş.a.
 • Adresă: Mediasch: Piața Regele Ferdinand 25, RO-551002 Mediaş
 • Tel./Fax: 0040-269-831724
 • Sibiu: str. Turismului 15, RO-550020 Sibiu
 • Tel./Fax: 0040-269-214154
Forumul Democrat al Germanilor din Cluj
Forumul Democrat al Germanilor din Cluj (FDGC) este organizația prin care sunt reprezentați cetățenii români de etnie germană din municipiul Cluj-Napoca și județul Cluj. Manifestările culturale cum ar fi conferințele, concertele sau expozițiile sunt, încă de la înființarea în 1990, mărturii ale prezenței continue în viața publică. Acestea completează întâlnirile periodice regulate și celebrarea sărbătorilor tradiționale în comunitatea noastră. Consolidarea unor relații interetnice bune și durabile rămâne principalul obiectiv al proiectelor noastre. Educația, o economie sănătoasă, posibilitatea unor bune schimburi culturale și nu în ultimul rând viața spirituală, sunt pentru noi foarte importante. Oaspeți noi, de toate vârstele precum și studenții universităților clujene sunt întotdeauna bineveniți la manifestările noastre.
 • Adresă: Forumul Democrat al Germanilor din România – Filiala Cluj, Str. Memorandumului nr. 8
Fundația Culturală a Șvabilor Dunăreni
Fundația culturală a Șvabilor Dunăreni a fost fondată în 1988 de statul federal Baden-Württemberg. Conform statutului său, fundația promovează și susține cultivarea limbii germane și a culturii germane, precum și a comunității germanilor din Ungaria, România și statele succesoare ale fostei Iugoslavii în cadrul unei Europe care se dezvoltă împreună. Grupul țintă este tineretul. Multiplicatorii activităților fundației sunt mai presus de tot elevii, educatorii și profesorii. Susține măsuri de educație alternativa și experiențială care completează lecțiile obișnuite și oferă un cadru atractiv pentru învățarea și însușirea limbii germane.

Institutul de Studii Germane (IDLF)
Institutul German a fost restructurat în anul 2009, când a primit actuala denumire de Institutul de Studii Germane (IDLF). Obiectivele institutului sunt:
– restructurarea sub forma unui centru de învățământ și cercetare
– crearea unui centru de coordonare a activității de predare și cercetare în limba germană și internaționalizarea acesteia
– promovarea limbii germane la Universitatea Babeș-Bolyai și în regiune
– promovarea cooperării între organizațiile culturale de limbă germană din regiune.

Oferta IDLF pentru studenți include cursuri de limba germană și programul Tandem. IDLF oferă anual cursuri de limba germană (nivel A1 până la C1). Cursurile sunt gratuite pentru studenții liniei germane. Cursurile au loc săptămânal, câte două ore, pe parcursul semestrului. Programul Tandem este organizat în cooperare cu Universitatea din Regensburg și are loc odată la doi ani. Participarea la program presupune cunoștințe bune de limba engleză, cunoștințele de limba germană sunt un avantaj. Programul Tandem se desfășoară în două etape: vizita studenților din Regensburg la Cluj (o săptămână, în martie-aprilie) și vizita studenților de la Cluj la Regensburg (o săptămână, în iulie)

 • Adresa:Str. I.C. Brătianu Nr. 22., 400079, Cluj-Napoca, Romania
 • Tel. / Fax : 0040 264 334566
Serviciul de Schimb Academic Austriac (OeAD)
OeAD se află de peste 50 de ani în dialog cu studenții, cercetătorii, cadrele didactice precum și personalul unităților de învățământ superior. El facilitează comunicarea între instituțiile de învățământ austriece și organizații din întreaga lume. Mai mult de 200 de angajați în țară și străinătate își pun la dispoziție propria expertiză de-a lungul întregii palete a domeniului educației. Bugetul anual OeAD cuprinde cca. 60 mil. Euro. Doar pentru burse și programe de studii sunt alocați 50 mil. OeAD aparține de Ministerul austriac al Educației, Științei și Cercetării. La Universitatea “Babeș-Bolyai” OeAD este reprezentat printr-un lectorat.
Serviciul German de Schimb Academic (DAAD)
DAAD este reprezentat în România prin lectorate în cele mai importante centre universitare din țară. Începând cu 2002 funcționează în București și Centrul de Informare. Activitatea Centrului de Informare include în mod special: ● Informare și consiliere privind oportunități de studiu și cercetare în Germania ● Informare și consiliere privind oportunități de finanțare ● Organizarea și implementarea procesului de selecție în cazul burselor DAAD ● Sprijinirea foștilor bursieri (Alumni DAAD) ● Reprezentarea universităților germane la diverse târguri educaționale ● Facilitarea cooperărilor dintre universitățile române și germane, prin consultanță în domeniul cooperării universitare ● Promovarea studiilor în limba germană și a germanisticii din cadrul universităților din România ● Cooperarea cu lectorii DAAD din România. La Universitatea “Babeș-Bolyai” Serviciul DAAD este reprezentat prin două lectorate și un asistent/ o asistentă DAAD.