Hochschule Kiel – Universitatea de Științe Aplicate din Kiel, Germania
Fiind cea mai mare universitate de științe aplicate din landul german Schleswig-Holstein, Universitatea de Științe Aplicate din Kiel le oferă studenților săi un parcurs academic adaptat la cerințele actuale și viitoare ale pieței muncii, datorită diverselor cooperări cu întreprinderile din mediul de afaceri local și regional și cu universitățile din străinătate. Între facultatea de Media a acestei universități și linia germană a Departamentului de Comunicare, Relații Publice și publicitate, din cadrul UBB există un acord de diplomă dublă. Prin intermediul acestuia, studenții români ai acestei specializări, care finalizează un an de studiu sau un semestru la Universitatea de Științe Aplicate din Kiel, în timpul studiilor de licență sau de masterat vor obține – pe lângă diploma de absolvire UBB – și una din partea universității din Kiel. Același lucru fiind valabil și pentru studenții germani. Cele două instituții partenere urmăresc prin această cooperare, consolidarea relevanței practice și sporirea interdisciplinarității programelor de studiu oferite. Există, de asemenea, un schimb academic între cadrele didactice ale instituțiilor de învățământ superior, care susțin prelegeri și cursuri la universitățile partenere.
Cadre didactice invitate de la această universitate parteneră:

 • Prof. dr. Tobias Hochscherf este cercetător în domeniul mass-media, film și televiziune și din 2009 este profesor specializat în media audiovizuală la Universitatea de Științe Aplicate din Kiel. După desfășurarea unor stagii la Goethe-Institut și la Academia de Artă și Științe Cinematografice din Los Angeles, a obținut titlul de doctor din partea la Universității din Liverpool. Apoi a ocupat postul de conferențiar la Universitatea Northumbria, iar din ianuarie 2006 activează ca profesor în cadrul Universității de Științe Aplicate din Kiel. Acolo este specializat în media audiovizuală în cadrul Departamentul de Media și ocupă funcția de prodecan al Departamentului Media și de membru al Senatului Universității. În cadrul specializării de Comunicare, PR și Publicitate în limba germană, din cadrul UBB, Prof. Dr. Hochscherf a susținut recent un atelier pe tema Storytelling.
Hochschule Mittweida – Universitatea de Științe Aplicate Mittweida, Germania
Universitatea de Științe Aplicate din Mittweida oferă studenților săi condiții ideale de învățare și de cercetare, dispunând de cel mai modern centru media din Europa, care constă într-un studio de televiziune de 400 de metri pătrați, pe trei etaje, fiind dotat cu echipamente performante și săli tehnice. Există o relație academică de lungă durată între Facultatea de Media din cadrul Universității de Științe Aplicate Mittweida și specializarea în limba germană de Comunicare, PR și Publicitate din cadrul BBU, care constă într-un schimb academic între cadrele didactice ale celor două instituții. Cadrele didactice susțin la universitățile partenere prelegeri, cursuri sau workshop-uri interactive. Contactul dintre profesorii acestor două instituții de învățământ superior este unul constant și activ, iar studenții beneficiază de pe urma acestuia. Studenții ambelor instituții au posibilitatea de a petrece un semestru Erasmus în străinătate la universitatea parteneră. Existü de asemenea o strânsă legătură între Facultatea de Matematică și Informatică din UBB și Facultatea de Calculatoare și Științele Vieții de la Universitatea de Științe Aplicate din Mittweida.
Cadre didactice invitate de la această universitate parteneră:

 • Christof Amrhein este profesor de producție video și șef al departamentului de Film și Televiziune al Universității de Științe Aplicate din Mittweida. Are 13 ani de experiență profesională în producția de programe TV și a contribuit la realizarea mai multor formate de producție – de la reclame TV și reportaje, până la emisiuni și show-uri de televiziune complexe, pentru audiențe mari. De două ori pe an organizează împreună cu studenții specializării de Comunicare, PR și Publicitate în limba germană, din cadrul UBB, seminarii și ateliere pe tema realității virtuale și creează împreună cu aceștia filmări imersive în 360 de grade.
 • Markus Drowatzky este consilierul personal al rectorului și directorul de comunicare a Universității de Științe Aplicate Mittweida. Are nouă ani de experiență profesională în toate domeniile de comunicare modernă, de la pitch până la campania finalizată, dispunând de expertiză în planificarea și dezvoltarea strategică, precum și în implementarea diverselor formate de comunicare. Împreună cu studenții specializării de Comunicare, PR și Publicitate în limba germană, din cadrul UBB, Markus Drowatzky desfășoară workshop-uri în vederea dezvoltării de idei pentru campanii de comunicare și susține cursuri pe tema comunicării integrate și de criză.
Universitatea Darmstadt
Universitatea Darmstadt este o universitate germană de tradiție în rândul universităților de științe aplicate.
Cadre didactice invitate de la această universitate parteneră:

 • Prof.dr. Oliver Skroch face parte din generația mai tânără de cercetători informaticieni . Lucrează ca și profesor în domeniul informaticii economice și a bazelor calculatoarelor la Facultatea de Informatică din cadrul Universității Darmstadt. În cadrul colaborării sale cu Facultatea de Matematică și Informatică a ținut atât conferințe invitate cât și cursuri pentru studenții secției Informatică în limba germană.
 • Prof.dr. Thomas Horsch este un alt colaborator al Facultății de Matematică și Informatică. Este activ în informatică aplicată si cercetează în special în domeniul roboticii.
Universitatea de Economie și Mediu Nürtingen-Geislingen
Începând din 2009, Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) promovează în mod activ o cooperare strânsă și de încredere în cadrul programului: “Cursuri de limbă germană (DSG) în Europa Centrală, de Sud-Est și de Est, precum și în Caucaz și Asia Centrală”. Universitatea de Economie și Mediu Nürtingen-Geislingen, în special Facultatea de Economie și Drept, și-a asumat un rol central pentru cooperarea de succes din ultimii 10 ani prin trimiterea constantă a profesorilor săi și admiterea lectorilor și studenților noștri în Germania. În special, prof. dr. hc. Heidemarie Seel, în calitate de manager de proiect, este în mare măsură responsabilă pentru dezvoltarea continuă și de succes a acestei cooperări. Datorită angajamentului ei personal, putem vorbi astăzi despre o cooperare de succes, productivă și încă promițătoare, dincolo de granițele geografice.
Cadre didactice invitate de la această universitate parteneră:

 • Dr.-Ing. M.S. Reinhold Bopp, profesor de industrie auto, în special managementul dezvoltării și al producției. Ȋn cadrul liniei germane a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor domnul prof. Bopp oferă următoarele cursuri: Managementul calității totale, Managementul serviciilor, Management logistic, Politici economice în UE.
 • Dr. Rainer Erne, profesor de management, în special managementul inovării, managementul de producţie, proces și de proiect. Ȋn cadrul liniei germane a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor domnul prof. Erne oferă următoarele cursuri: Managementul serviciilor.
 • Dr.oec.publ. Barbara Kreis-Engelhardt, profesor FWR pentru Administrarea Afacerilor, în special e-business, transformarea afacerilor și leadership. Ȋn cadrul liniei germane a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor doamna prof. Engelhardt oferă următoarele cursuri: Management, Managementul schimbării.
 • Dr. Frank Andreas Schittenhelm, profesor de management financiar HS Nürtingen-Geislingen, Nürtingen, prodecan, decan al linei de studiu BSc International Financial Management. Ȋn cadrul liniei germane a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor domnul prof. Schittenhelm oferă următoarele cursuri: Managementul proceselor de business.
 • Dr. Lisa Schwalbe, membră al consiliului intern universitar, profesor și decan al liniilor de studiu Managementul energiei şi al resurselor & Managementul Durabil al Produselor. Ȋn cadrul liniei germane a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor doamna prof. Schwalbe oferă următoarele cursuri: Managementul proiectelor în afaceri, Managementul calității în proiectele industriale.
 • Dr. Prof. H.C. psiholog Heidemarie Seel, profesor de psihologie economică, managementul resurselor umane și statistică, responsabilă de coordonarea parteneriatului UBB Cluj-Napoca – HfWU Nürtingen-Geislingen. Ȋn cadrul liniei germane a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor doamna prof. Seel oferă următoarele cursuri: Management organizațional internațional, Prelucrări statistice pe computer, Metode de cercetare empirică, Politici economice în UE.
Universitatea de Științe Aplicate din Schmalkalden, University of Applied Sciences
În 2015, a fost semnat un acord de cooperare între Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a UBB și Facultatea pentru drept economic a Universităţii de Ştiinţe Aplicate din Schmalkalden. Piatra de temelie (și declanșatoarea) a acestei cooperări a fost și este şi acum dorința unui schimb academic liber, într-o Europă în care internaţionalizarea cercetării și a educației trebuie şi poate fi exercitată fără limite.
Cadre didactice invitate de la această universitate parteneră:

 • Dr. Prof. h.c. Bernhard Schellberg, profesor de conducere și restructurare corporativa. Ȋn cadrul liniei germane a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor domnul prof. Schellberg oferă următoarele cursuri: Analiză financiară, Piețe financiare, Analiză financiară și controlling.
Universitatea Ghent
Universitatea Ghent este una dintre cele mai mari universități din Belgia. Cele 11 facultăți oferă studenților peste 200 de cursuri și susține cercetarea avansată într-o arie largă de domenii științifice.
Cadre didactice invitate de la această universitate parteneră:

 • Dr. Carol Zamfirescu activează în cadrul Facultății de Științe, Departamentul de Matematică Aplicată, Informatică și Statistică. În cadrul colaborării sale cu Facultatea de Matematică și Informatică a ținut atât conferințe invitate cât și cursuri pentru studenții secției Informatică în limba germană.
Universitatea Humboldt, Berlin, Institutul de Geografie
Linia de studiu în limba germană a Facultății de Geografie profită pe deplin de o colaborare activă cu Universitatea Humboldt în cadrul programului ERASMUS.

Cadre didactice invitate de la această universitate parteneră:

 • Prof. Dr.rer. nat. habil.  Péter, BAGOLY-SIMÓ este șeful catedrei Departamentului de didactică a geografiei din cadrul HU. La noi susține în mod regulat diverse discipline din domeniul Geografiei turismului.
Universitatea Mannheim, Institutul pentru Sisteme Enterprise
Institutul pentru Sisteme Enterprise (InSE) din cadrul Universității Mannheim este o instituție interdisciplinară cu domeniu de activitate în cadrul mai multor facultăți, în scopul de a încuraja și eficientiza schimbul dintre știință și practică în domeniul sistemelor Enterprise.
Cadre didactice invitate de la această universitate parteneră:

 • Dr. Christian Bartelt este șeful grupului de cercetare care se ocupă cu studiul proceselor inteligente în cadrul InSE, iar la Facultatea de Matematică și Informatică predă Ingineria sistemelor soft. De asemenea este coordonatorul unui proiect comun al InSE si al Facultății de Matematică și Informatică, în cadrul căruia un număr de studenți învață să efectueze studii de caz și prototipuri, care pot fi generatoare de proiecte cu industria IT.
Universitatea Martin-Luther Halle-Wittenberg, Germania
La nivel universitar există un contract de colaborare între Universitatea Martin-Luther Halle-Wittenberg din Germania şi Universitatea Babeş-Bolyai. Această cooperare se referă la cercetări comune în domeniul teoriei probabilităţilor, a analizei stocastice şi a ecuaţiilor cu derivate parţiale stocastice. Această colaborare s-a concretizat în publicarea a două volume la editura World Scientific Publishing (Singapore):
Cadre didactice invitate de la această universitate parteneră:

 • Prof. Dr. habil. Wilfried Grecksch – Colaborare ştiinţifică
Universitatea Pedagogicã Ludwigsburg
Ȋncepând cu anul 2006, Universitatea Pedagogicã Ludwigsburg este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai noștri. Atât studenţii, cât și cadrele didactice beneficeazã de încrederea reciprocã între cele douã instituţii, îmbogãţind astfel domeniul cercetãrii și al educaţiei cu impulsuri concludente. Prin proiectele și bursele oferite de DAAD și Erasmus, se creeazã un schimb de experienţã regulat pentru studenți și cadre didactice. Am dori sã evidenţem câteva din semnificativele evenimente și proiecte comune: Un rol important în dezvoltarea de success a parteneriatului i se atribuie în special domnului Prof. univ. dr. Stefan Jeuk, care prin angajamentul său ne-a susţinut mereu creând astfel o legãturã complexă și durabilã. De asemenea și domnul Prof. univ. dr. Jörg Kessler, Prorector pentru cercetare și relaţii internaţionale, s-a implicat în buna cooperarea și colaborare.
Cadre didactice invitate de la această universitate parteneră:

 • Prof. univ. dr. ped. Stefan Jeuk: director academic și director al Centrului Didactic de Limbã Germană, a Universității de Pedagogie, Ludwigsburg. Principalele sale domenii de interes sunt învățarea limbilor străine, multilingvism, învãţarea limbii scrise, didactica limbii germane ca a doua limbã, promovarea limbii, curs de începãtori la limba germanã.
 • Conf univ. dr. Marion Aicher-Jakob: este consilier academic și director adjunct al Departamentului de Coordonare a Practicii pedagogice al Institutului pentru Ştiinţe ale Educaţiei. Principalele sale domenii de interes sunt: Interculturalitate – transculturalitate în domeniile teorie și practică, relația dintre grădiniță și școala primară, instituțiile pedagogice, cercetarea calitativă, teoriile, metodele, evoluțiile, mixul de vârstă, evaluarea performanței și evaluarea performanței în școală.
Universitatea Regensburg
Dintre universitãţile noastre partenere menționăm și Universitatea Regensburg. Relaţia academicã pe termen lung se caracterizeazã prin mobilitãţile pentru studenţi și pentru cadrele didactice. Ȋn special în domeniul educaţiei și al psihopedagogiei speciale predominã o colaborare regulatã. Se organizeazã diferite evenimente comune, la care studenţii specializării “Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar”/ linia germană din cadrul Universitãţii Babeș-Bolyai, precum și studenţii Institutului Ştiinţelor Educaţiei al Universitãţii Regensburg participã cu scopul de a studia împreunã și de a se cunoaște reciproc. UBB este parteneră în Programului Secondos al Universităţii Regensburg, un program destinat generaţiilor ulterioare ale imigranţilor în Germania din Europa de est. În cadrul acestui program studenţii cu background imigraţional de la Regensburg au posibilitatea de a studia un semestru sau un an la o universitate din ţara de provenienţă a familiei lor, de a învăţa sau, după caz, de a-i îmbunătăţi cunoştinţele de limba respectivă şi de a cunoaşte cultura şi viaţa de zi cu zi. Mobilităţile studenţeşti se desfăşoară în ambele sensuri între partenerii Secondos. Programul a fost distins cu premiul de excelență şi înmânat de către Angela Merkel, cancelar federal german, în decembrie 2011. UBB organizează în cadrul Programului Secondos în cooperare cu Universitatea Regensburg Programul Tandem Regensburg-Cluj pe teme de cultură şi civilizaţie româno-germane. În urma desfășurării primelor nouă ediții ale programului tandem, în perioada 2010-2020, au fost publicate două volume bilingve, care reunesc o selecție a referatelor studenților participanți.
Cadre didactice invitate de la această universitate parteneră:

 • Conf. univ. dr. Rudolf Hitzler este coordonatorul programelor de internaționalizare pentru studenții din cadrul Facultății de Pedagogie a Universității Regensburg. Principalele sale domenii de interes în predare și cercetare sunt: sistemele școlare și educaționale și dezvoltarea lor (națională și internațională), Fundamentele pedagogice ale reformei din învăţământul, diferențierea/individualizarea, dezvoltarea conceptuală a predării, proiectarea aranjamentelor de predare-învățare, educația în predarea eticii, dezvoltarea formatelor de curs pentru predarea universitară.
Coordonatori ai parteneriatului cu UBB în cadrul programului Secondos şi Tandem au fost, de-a lungul timpului, Prof. Dr. Walter Koschmal, Prof. Dr. Ingrid Neumann Holzschuh şi Mag. Lisa Unger Fischer.
Universitatea Siegen
În 2015, a fost semnat un acord de cooperare între Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a UBB și Facultatea III: Ştiinţe Economice, Informatică Economică şi Drept Economic a Universităţii Siegen. Piatra de temelie (și declanșatoarea) a acestei cooperări a fost și este şi acum dorința unui schimb academic liber, într-o Europă în care internaţionalizarea cercetării și a educației trebuie şi poate fi exercitată fără limite.
Cadre didactice invitate de la această universitate parteneră:

 • Dr. Jan Franke-Viebach, profesor de teorie și politică a relațiilor economice internaționale. Pe lângă aceasta analizează secțiunile individuale ale managementului financiar, în special întrebările legate de finanțarea internațională. Ȋn cadrul liniei germane a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor domnul prof. Franke-Viebach oferă următoarele cursuri: Macroeconomie.
Universitatea Tehnică Dresda
Universitatea Tehnică din Dresda este una dintre cele mai mari universități tehnice și una dintre universitățile dinamice de frunte din Germania. Universitatea oferă în cadrul programului Dresden Fellowship atât tinerilor cercetători, cât și cercetătorilor cu experiență din afara universității posibilitatea obținerii unei burse de până la 6 luni la Universitatea Tehnică din Dresda. https://tu-dresden.de/tu-dresden/organisation/rektorat/prorektor-bildung-und-internationales/stabsstelle-internationalisierung/dresden-fellowship-programm?set_language=de Beneficiari ai unei astfel de burse au fost în anul 2014 conf.dr. Christian Săcărea și în anul 2016 conf.dr. Brigitte Breckner de la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul universității noastre. Scopul acestor burse era fundamentarea și adâncirea cooperării pe domeniile cercetării și didactic, precum și schimbul de experiență pentru dezvoltarea liniilor de studiu în limba germană la Universitatea Babeș-Bolyai. Se avea de asemenea în vizor deschiderea perspectivei unor schimburi studențești.
Viadrina Universität Frankfurt/Oder
Mai multe universități a unor țări din Europa Centrală (Cracovia din Polonia, Bratislava din Slovacia, Eötvös Loránd Budapesta din Ungaria și Babeș-Bolyai din Cluj) s-au unit pentru coordonarea comună a studenților doctoranzi din domeniul germanisticii. Proiectul a fost inițiat de Universitatea Viadrina din Frankfurt Oder și este finanțat de Serviciul de Schimb Academic German (DAAD) din Bonn. Lucrările de doctorat sunt analizate de parteneri, fiind dezbătute la workshopuri comune. Link
Cadre didactice invitate de la această universitate parteneră:

 • Prof. univ. dr. Kerstin Schoor de la Universitatea Viadrina din Frankfurt Oder a ținut conferințe și a analizat mai multe lucrări de doctorat.